Contact   Help
  modelvliegclub
MTA Ter-Apel
Sinds 1979
  Home page   Nieuws   Onze club   Foto boek   Projecten   Nieuwsbrieven   Links   MTA-Forum  
Het Nieuws van 2009


Wie verteld het volgend nieuwtje ?                                                                                    (i-pad:scroll met 2 vingers)

Oliebollen vliegen

Het was gezellig druk in het clubhuis, met de nadruk op IN, want het was erg koud buiten.
De oliebollen waren gesponsord door bakker Bos en ze waren gebakken door onze clublid Gert-Jan.
De leden lieten zich de oliebollen goed smaken, en de 80 de we hadden gekregen waren dan ook in een vloek en een zucht op, ze waren dan ook erg lekker.
Martijn liet zich door het koude weer echter niet uit het veld slaan en was, ondanks dat de sneeuw en de rotjes hem om de oren vlogen, gewoon aan het vliegen met zijn nieuwe vliegende vleugel.
Petje af voor hem, want het was toch echt bere koud. Hieronder zie je een paar foto's van deze zeer geslaagde dag, en nu op naar 10 januari wanneer we "kouwe Jatt'n" hebben, en wellicht is het dan ook weer echt "kouwe jatt'n" vliegen.

Mede namens het bestuur wens ik jullie alleen een zeer voorspoedig, en vooral gezond 2010 toe, en natuurlijk veel vliegplezier volgend jaar, en stuur ook eens een keer een berichtje of een foto...altijd leukHeerlijke oliebollen van bakker Bos gebakken door Gert-Jan


Gezellig druk in het clubhuis


Veel leden en veel auto's op de laatste dag van het jaar


Martijn blijft vliegen ook al is het erg koud. 


Sneeuw in Ter-Apel

Elke winter hopen we weer op sneeuw, zodat we eindelijk die ski's kunnen gaan uitproberen.
Deze winter is het eindelijk raak....sneeuw en niet zo'n klein beetje ook.
Natuurlijk werden er diverse ski's uitgeprobeerd....en is het ook diverse keren fout gegaan.
Het was er in ieder geval wel koud bij...maar de echte vliegers laten zich niet kennen.

Roelof Drenth en Michel van der Vliet stuurden mij een paar mooie winter kiekjes.....als je geen koude handen en voeten wilt krijgen kun je hier toch even van dit prachtig natuurverschijnsel genieten.

 


Keuken renovatie bijna voltooid

Inmiddels zijn alle keuken kastjes klaar, en hangen/staan allemaal op de juiste plek. Onze keukenprinsesjes zijn er maar wat blij mee, en dat is ook geen wonder want het ziet er voortreffelijk uit. Geweldig gedaan Jan....dank van alle leden.
Inmiddels is Sjaak ook alweer op jacht geweest naar een paar nieuwe tafels en het is hem nog gelukt ook. Dus inmiddels hebben we ook nieuwe tafels...en dit keer allemaal gelijke tafels.

Hieronder zie je een paar fototjes.


Roelof en Sjaak in de nieuwe keuken...ze zijn er erg blij mee


Nieuwe tafels...ziet er erg mooi uit.


Ook de leden zijn erg blij met de nieuwe spullen. 


Keuken renovatie

Zoals jullie weten was de keuken een half open keuken....in plaats van gesloten kastjes hingen er gordijntjes waar alle voorraad achter stond.
Dit was natuurlijk niet optimaal, en de muizen hadden dit inmiddels ook ontdekt en hadden vrij spel. Roelof komt inmiddels bijna in het Guinness book of records, zoveel heeft hij er al gevangen
Maar we willen natuurlijk allemaal graag een lekker kopje koffie en een koek erbij die niet door de muizen is aangevreten.
Daarom wordt er intussen verbouwd....en komen nieuwe keukenkastjes die fatsoenlijk af te sluiten zijn.
Als je nog wat materiaal hebt wat wellicht bruikbaar is in onze nieuwe keuken...meld je even bij Roelof of Sjaak.


We zijn inmiddels een paar weken verder en er zijn flinke vorderingen gemaakt.
De keuken wordt gemaakt door onze clublid Jan Over, die de keuken volledig tegen kostprijs maakt. Uiteraard gaat daar heel veel tijd in zitten, maar Jan doet het met plezier. Jan is van zijn beroep keuken bouwer, en dat kun je wel zien want het is topkwaliteit wat er geleverd wordt... maar dat wisten we al, hè Jan


de keuken komt nu in de breedte en wordt een stuk groter


hier zie je de keukenkastjes.


mooie kleur en prachtig gemaakt....eindelijk geen muizen meer in de kasten.Intussen heeft Arjan Kok er een schitterend vloertje ingelegd. Arjan heeft een bedrijf in woning stoffering en heeft het "kunst" parket gesponsord. Ziet er erg mooi uit Arjan...het lijkt net echt....nu nog een stukje in de rest van het clubhuis.

Kom ook eens snel een kijkje nemen in onze nieuwe keuken, en laat je verrassen door de lekkere gerechten die door Roelof en/of Sjaak worden bereid.

 


Jubileum feest : 30 jaar MTA

29 en 30 augustus werd het 30 jarig bestaan van MTA Ter-Apel gevierd.

De vooruitzichten waren niet echt goed...maar dat gebeurd wel vaker met voorspellingen.
De zaterdag begon hoopgevend, want tijdens het opbouwen van de tenten, en klaarzetten van alle stoelen en tafels was het zelfs warm. Als snel begon de lucht echter dicht te trekken en de ene bui volgde de andere in een rap tempo op.
Toch werd er tussen de buien door nog gevlogen, en was er op het veld gezellig druk.
Om half 6 werden de babeque's aangestoken, zodat om 6 uur iedereen kon beginnen en een lekker stukje vlees kon roosteren. Het was gezellig druk...en tussen het eten door werd er ook nog gevlogen.

Hieronder een paar foto's van de zaterdag.


Zondag begon hoopgevend....minder wind en een blauwe lucht. Onze hoop op beter weer werd echter al snel weer verstoord door een dreigende lucht waar al heel snel de eerste druppels uit kwamen vallen, en ook begon de wind behoorlijk aan te trekken.

In tussen waren al behoorlijk wat gastvliegers gekomen, en er stonden inmiddels behoorlijk wat vliegtuigen op het veld.
Gelukkig begon het na de middag behoorlijk op te klaren en hebben wezelfs nog met een zonnetje kunnen vliegen.

Hieronder een kleine foto samenvatting van deze dag.

Deze week volgt nog een speciale foto pagina van ons jubileum feest met nog veel meer fotos.


 


F3A-X wedstrijden

Lees het verslag en bekijk de fotos van de F3A-X wedstrijden in het foto boek, en op het forum, of klik hier

 


Extra opbouw tafels

En we hebben er weer een paar prachtige opbouw tafels bij...en nog gesponsord ook.

Vooral met de wat grotere toestellen er het erg handig om op sta hoogte het toestel even op te bouwen. Het was echter altijd een gevecht wie het eerst bij de tafel was vandaar dat Sjaak op het idee kwam om er nog 2 bij te maken. Fantastisch idee, want mede doordat de andere 2 tafels op een iets andere hoogte zijn gezet is er altijd een opbouw tafel waar je prettig aan je toestel kunt werken.Onze dank gaat uit naar de firma Hof en Frieling BV uit Emmen die volledig belangeloos het
roestvrijstaal hebben verstrekt.
Mooi stukje werk Sjaak...zowel voor het idee als voor het vinden van de sponsor.
 


Werkdag

Zaterdag 18 april was onze jaarlijkse werkdag. Natuurlijk willen we allemaal lekker vliegen en even lekker rusten of schuilen voor de kou, regen of wind in het clubhuis. Om het een en ander echter in goede staat te houden zal er toch af en toe onderhoud gepleegt moeten worden.
Eens per jaar zetten we even met elkaar de schouders er onder en is het zo weer voor elkaar. Gelukkig waren er dit jaar veel leden die even meehielpen waardoor alle klusjes in een poep en een sch... geklaard waren.
De ene is aan het schilderen, de andere aan het tegels leggen, weer iemand anders is een afvoer aan het graven...het gaat in ieder geval lekker snel, en zo is ons veld en accomodatie straks weer piek fijn in orde waar we ook met een gerust hart mensen kunnen ontvangen.

Bedankt jongens voor jullie inzet....een super cub...ehhhh club

Hier nog even een paar fototjes van de werkdag...


eerst even beginnen met een bakkie leut...Roelof had het om 8 uur al klaar staan


Er zijn tegels gelegd onder de zendertafel en onder de opbouwtafel. Je hoeft nu na een natte periode
niet meer in de modder te staan.De windzak mast en de nieuwe veranda werden beiden weer voorzien van een nieuw laagje verf.


Ook extra licht werd aangelegt onder de veranda...en de afvoer van de septictank werd verbeterd.


Natuurlijk is er na gedane arbeid ook tijd voor een bakkie koffie en een praatje en een grapje

 


Veiligheidsbrevet A Jet

Zo zie je ze nooit...en dan plotseling 2 achter elkaar...zeg maar "oh jee" en je krijgt er twee

Na het jetbrevet van Arjan op zondag was op dinsdag avond 14 april Remke Germs aan de beurt.
Ook Remke moest de verplichte figuren even vliegen met zijn jet. Nu zijn deze figuren voor Remke natuurlijk een peuleschil omdat hij al jaren mee doet met het F3AX wedstrijd vliegen... maar goed... je moet het toch maar even doen... en Remke deed het...zonder probleem vloog hij op een overtuigende manier zeer goed en zeer veilig de verplichte figuren.
Hij is dan ook met vlag en wimpel geslaagd en heeft ook zijn Jet-Brevet A binnen.

Gefiliciteerd Remke


Remke wordt bijgestaan door Thomas, en de 2 juryleden (Roeloef en Jan)kijken ook hier goedkeurend toe.


Remke komt even langs voor een "low pass"

 


Veiligheidsbrevet A JET.

Velen van ons hebben het examen voor het “veiligheidsbrevet A Motormodellen” afgelegd en dit gebeuren zie je regelmatig terug op ons veld. Het afnemen van het “veiligheidsbrevet A Jet” komt echter niet zo vaak voor.
Op zondag 12 april, 1e paasdag, waren de condities voor het afnemen van het veiligheidsbrevet meer dan uitstekend en Arjan Kok was er gereed voor.

Bij het veiligheidsbrevet A komt hierbij vooral het aspect van de veiligheid voor de omgeving. Een veiligheidsbrevet A dient dus als proeve van bekwaamheid in de omgang met het model en de modelvlieger een bewijs te geven dat hij aantoonbaar veilig kan modelvliegen.

Arjan vloog de verplichte figuren in opperste concentratie en voor de toeschouwers was het een lust voor het oog. Vooral de “rol” gaf waarderende woorden van de omstanders.

Voor een veiligheidsbrevet worden maximaal drie vluchten gemaakt, welke op één en dezelfde dag moeten plaatsvinden. Maar na twee vluchten hebben de juryleden Roelof Drenth en Ronald Over voldoende gezien om Arjan bij de KNVvL voor te dragen voor het veiligheidsbrevet.

Well done Arjan en gefeliciteerd!


Arjan wordt bijgestaan door Frits, en de 2 juryleden kijken goedkeurend toe.

 


Grasmaaier weer in de baan

Na een lange winterrust waarin onze grasmaaier weer een flinke revisie beurt heeft gehad is hij sinds vorige week weer in de baan. Martijn heeft de eerste baantjes alweer gemaakt.In de zwaailamp van de grashapper zat een slecht contact waardoor deze niet gerepareerd kon worden.
Omdat hij over de openbareweg moet rijden, moet hij het wel doen. Gelukkig hebben we voor een nieuwe zwaailamp is een sponsor gevonden.
Bedankt "Mechanisatie centrum M C V Valtermond."...super... www.mcv.nu


Henk D heeft een grasrol op de kop getikt voor de vliegclub, die wel opgeknapt moest worden. Maar ja....Henk en Bennie kennende, is dat natuurlijk geen enkel probleem.
Het geheel werd uit elkaar gehaald, en toen bleek dat de as op drie plekken erg ingesleten was en de lager blokken waren ovaal uitgesleten.
Op de as delen die afgesleten waren werd een buis van 1,4 duim op gelast. Lager gaten van de lager blokken werden opnieuw rond gemaakt zodat de as er goed in draaide. Platte strippen op het frame gelast zo dat er klinkers in konden voor het gewicht.
Er zijn een paar nieuwe (tweedehands) banden opgezet want de oude banden waren groen uit geslagen. Het ijzer werd geschuurd en geverfd. Er is ook een koppeling aangemaakt zodat hij achter de grashapper bevestigd kan worden, om ons veld nog mooier vlak te maken.

Super jongen...weer een flinke klus, maar allemaal voor het goede doel... 


3 ereleden bij de club

Omdat de club dit jaar 30 jaar bestaat is besloten om een 3-tal leden extra in het zonnetje te zetten.
Tijdens de jaarvergadering op vrijdag 27 februari werden Henk Germs, Jan van der Kaap en Roelof Drenth dan ook even in het zonnetje gezet

Deze 3 leden hebben zich in de loop der tijd op een bijzonder manier ingezet voor de club. Vooral de laatste jaren hebben ze veel tijd en energie in de club gestoken om te zorgen dat de club kon blijven bestaan, en mede door deze 3 mensen heeft onze club nu een mooi vliegveld heeft en laat de kas een positief saldo zien.
Ook zijn deze 3 leden inmiddels al 30 jaar lid van de club, ze zijn dan ook de oprichters van onze club.
Henk Germs is nog bijna dagelijks op het veld te vinden om nieuwe modelvliegers de kneepjes van het vak te leren. Roelof Drenth zorgt er voor dat alle kantine benodigd heden aanwezig zijn, dus je zult hem naast het vliegveld ook veel in de winkel tegenkomen, en Jan van de Kaap was samen met Henk een veel geziene gast in het gemeentehuis toen de gesprekken om het nieuwe veld in volle gang waren.
Henk, Jan en Roelof, proficiat het is jullie van harte gegund....en we hopen jullie nog jaren op het veld tegen te komen. 


Drukke jaarvergadering

Vrijdag 27 februari werd de jaarlijkse jaarvergadering gehouden in restaurant de Palm

De vergadering werd om klokslag 8 uur geopend door de voorzitter en verliep zoals meestal zeer vlot.
Na alle noodzakelijk zaken die op de agende stonden werden ook nog 3 eregasten benoemd (later meer hierover) en werd een nieuwe bestuurslid en secretaris gekozen.
Ruud Manning legde na 4 jaar zijn functie als secretaris neer, en zijn taak zal worden overgenomen door Stefan Potze.
Jan Over stapte ook uit het bestuur hij heeft verschillende functies gehad binnen het bestuur en was de laatste 4 jaar bestuurslid. Zijn functie zal worden overgenomen door Sjaak van Vliet.
Ruud en Jan werden bedankt voor hun inzet en werden beloond met een mooi bosje bloemen.

Stefan en Sjaak...veel succes, en natuurlijk ook veel plezier met jullie bestuursfunctie.

Hier wat foto's van de druk bezochte vergadering 


Grasmaaier in de revisie

Ook dit jaar is de grasmaaier weer in de revisie. Vorig jaar heeft de maaier ook al een grote onderhouds beurt gehad, maar toen waren de kooi maaiers en vooral de motor aan de beurt.
Dit jaar worden de dingen gereviseerd die vorig jaar zijn blijven liggen. Zo is de verwarming onder handen genomen, en kan de man die aan het maaien is eindelijk lekker warm zitten, en is de ventilatie nu ook goed waardoor er ook bij vochtig weer goed zicht is.
Ook heeft de motor zijn jaarlijkse onderhouds beurt gehad, en is voorzien van verse olie en nieuwe gloeispiralen, met dank aan Autocentrum Borger (Tom Gansevoort bv) die weer het een en ander gesponsort heeft.
Ook is dit jaar de speling in de stuurinrichting gerepareerd en kan hij weer op de handrem staan.
Het is een behoud voor de machine dat hij zo goed wordt onderhouden, want de maaier is voor onze hobby natuurlijk een hoofdzaak.
Het is dan ook geweldig dat Scholte grondverzet volledig kostenloos zijn bedrijfsruimte en gereedsschap voor de revisie beschikbaar heeft gesteld.
Ook een grote pluim voor Bennie Geerts en Henk Dijck die weer vele uurtjes in de revisie hebben gestoken. Super jongens....een grote pluim.

Hier even wat foto's van de revisie in volle gang 


Reintje

Kom ik zondag morgen 18 januari net als elke zondag morgen even op het vliegveld...niemand aanwezig...dat is volgens mij voor het eerst dat ik op het veld was zonder dat er iemand anders aanwezig was.
Het weer was natuurlijk ook niet al te best....nat en een flinke wind.
Affijn....ik maak nog even een ommetje over het veld en zie in de verte een koppeltje reeën staan, en zoals altijd heb ik mijn camera bij me. Dus loop ik even achter op het veld om zo dicht mogelijk bij te komen en maak een foto.

De foto op zich is niet al te best, want de beesten waren nog steeds erg ver weg. Thuisgekomen zet ik de foto op mijn pc en begin in te zoomen op de foto en wat schets mijn verbazing ??...reintje ligt een paar meter verder op te kijken hoe hij dat lekker hapje te pakken kan krijgen.
Niet dat hij dat voor elkaar krijgt want een ree is natuurlijk veel te groot voor een vos..maar toch... leuk taffereeltje....en voor het eerst dat ik bij ons vliegveld een vos zie, en met de blote oog had ik meneer vos niet gezien. 


"Koale Jatt'n"

Zondag 11 Januari...het was met recht "koale jatt'n", want het vroor een paar graden en er stond een harde koude wind. Gelukkig was het in het clubhuis lekker warm en waren er diverse warme gerechten. Er was goed gevulde snert met roggebrood en kaantjes, en zoals elk jaar was ook de overheerlijke bruinebonen soep van Alie Dijk er weer....Heerlijk Alie.

Hieronder een fotoverslag van deze bijzonder koude maar geslaagde dag


Ook dit jaar was de heerlijke erwtensoep weer verzorgt door Cafe en Lunchroom “De Heksenketel” uit sellingen.

Een heel speciale dank gaat naar Alie Dijck die ook dit jaar de overheerlijke bruinebonen soep heeft bereid.

Zoals gewoonlijk heeft Bakker Bos uit Ter Apel ons weer van roggebrood en stokbrood voorzien en hebben Sonja en Gert-Jan zich weer uitgeleeft op de kniepertjes, gevouwen als vliegtuigjes.